månadsarkiv: november 2015

Matsalsregler repeteras och utvärderas

Hej!
Igår, onsdag, förtydligade vi vilka matsalsregler vi har i klassen eftersom vi upptäckt att en del barn inte efterlever dem. Efter lunch utvärderade vi hur det gått och kommer att fortsätta utvärdera hur reglerna följts varje vecka fram till jul. Prata gärna om reglerna hemma och det skulle vara toppen om ni kunde uppmuntra era barn att följa dem.
Genom att ha lugnt och trevligt i matsalen och alla har något i magen till eftermiddagen tror vi att förutsättningarna ökar för barn och vuxna att ha en givande eftermiddag med utveckling i världsklass!

Matsalsregler 5Mc

När det är tid för lunch går vi raka vägen till matsalen, i första hand tillsammans med matgruppen

Vi står lugnt i ledet och är schyssta mot varandra

Vi äter och dricker något i matsalen. Lite är ok men ingenting eller bara vatten/knäckemacka är inte ok.

Vi sitter tillsammans med matgruppen och ser till att alla får plats vid bordet

Vi småpratar med låg volym och har trevligt tillsammans

Vi sitter minst 15 minuter tillsammans eller tills mattiden är slut

Vi är aktsamma om mat och matsal och lämnar fräscha platser efter oss

Lämna ingen i din matgrupp ensam kvar

Vill man ha mer mat går man till stationen för omtag, så man slipper stå i kö

STL (skriva sig till lärande)

Ni, elever, vet att vi har börjat arbeta på ett speciellt sätt inom ämnet svenska men även lite i SO och i engelska.

Ni, föräldrar, kanske inte har hört vad vi arbetar med, därför vill jag ta tillfället i akt och berätta om det.
Sättet vi arbetar är något som kallas för STL Information om STL

Jag, Madelene och Barbro (undervisande lärare i engelska) läser nu denna kurs och den har gett oss en del nya intressanta infallsvinklar vilket vi försöker använda inom våra ämnen som vi undervisar i.

Vi har skapat en Google-site. Där får eleverna lägga upp sina texter, därefter får man en ”kritisk vän” som ger återkoppling på texterna. Jag måste säga de är otroligt duktiga och noggranna, de fokuserar på vad som ska finnas med i de olika texterna och ger varandra mycket konstruktiv kritik. Vissa elever har arbetat på detta sätt innan, men för de flesta är det ett nytt sätt att arbeta. När eleverna har fått öva sig på att skriva olika texter och fått konstruktiva återkopplingar så får de skriva en slutgiltig text som jag som lärare sedan bedömer. Vi har under hösten arbetat med detta arbetssätt inom textgenrerna; återberättande texter och berättande texter.

Inom en snar framtid kommer jag försöka prova på detta sätt att arbeta även inom matematiken.

Hoppas ni har en skön helg!
Hälsningar Madelene Sjöholm

Matteintresserad?

Du som har speciellt intresse för matematik –  

anmäl dig till Pizzaklubben!

Pizzaklubben fortsätter i vår!

Sollentuna vill fortsätta arbetet med att uppmärksamma elever med särskild fallenhet för matematik genom att skapa en mötesplats som har till syfte att erbjuda elever en undervisning som möter deras kapacitet och stimulerar till nyfikenhet. Under vårterminen 2016 kommer därför Pizzaklubben att arrangeras av Edsbergsskolan på uppdrag av barn- och utbildningskontoret. Ansvariga för Pizzaklubbens innehåll är Edsbergsskolans förstelärare i matematik, Adam Jonsson och Catherine Mortimer-Hawkins. Pizzaklubben kommer att vända sig till elever i åk 2-9. Har du varit med förut eller skulle vilja vara med så anmäl dig nu!

 

Pizzaklubben

Under fyra torsdagar kommer vi att arbeta med problemlösning som håller en hög matematisk nivå, där vi diskuterar och resonerar oss fram till olika lösningar tillsammans. Uppgifterna har som syfte att stimulera nyfikenhet och utmana tankesätt inom matematik samt bredda redan etablerade kunskaper. Under kvällen äter vi pizza, umgås och lär känna varandra!

 

Tider

Träffarna kommer äga rum på torsdagar enligt följande:

  • Träff 1; 4 feb, kl 16-18.15
  • Träff 2; 25 feb, kl 16-18.15
  • Träff 3;  14 april, kl 16-18.15
  • Träff 4; 12 maj, kl 16-18.15

 

Lokal: Edsbergsskolans matematikverkstad (C13)

 

Anmälning

Anmälan görs via länk av vårdnadshavare senast den 9/12-15. Antalet platser är begränsade och skolor/undervisande lärare kommer att kontaktas för rekommendation. Bekräftelse om plats skickas ut i mitten av januari 2016 av Pizzaklubben till vårdnadshavarna.

 

Pizzaklubben är ett samarbete på kommunövergripande nivå mellan FoUgruppen, Elevstöd och utveckling samt rektorsgruppen.

 

FN, mänskliga rättigheter och barnkonventionen

Under veckans lektioner kommer vi att fortsätta jobba med FN, mänskliga rättigheter och barnkonventionen i SO. Vi övar att berätta om FN och deras uppdrag med hjälp av våra anteckningar från filmen vi sett och svaren på de frågor vi arbetat med (finns i SO-skrivboken). Vi tränar även på att ge förenklade exempel på rättigheter ur barnkonventionen som sedan förra veckan sitter i vår trappa/korridor.
Som läxa till fredag har vi att repetera det vi lärt oss under de senaste två veckorna i skolan. Glöm inte att titta i kalendern för mer info om läxor om ni har funderingar.

image2image1 (6)image4

Julkonsert

BILJETTSLÄPP
Biljetter till Lucia- och julkonserten i Filadelfiakyrkan 16/12-15 kl 19.00 säljs via Ticnet från och med
MÅNDAG 30/11 kl 9.00
Biljettpriser
120:-kr/vuxen, 100:- kr barn t o m 15 år